Ситуацията с Бюджет 2021 е много сходна с това, което през 2009

...
Ситуацията с Бюджет 2021 е много сходна с това, което през 2009
Коментари Харесай

Симеон Дянков: Бюджет 2021 е като бюджетът, който заварих 2009 г.

Ситуацията с Бюджет 2021 е доста сходна с това, което през 2009 година заварих като финансов министър с бюджета на кабинета Станишев. Той бе изработен по този начин, все едно няма никаква рецесия, просто да минем през изборите.

Това съобщи пред БНР Симеон Дянков, някогашен финансов министър от първото държавно управление на ГЕРБ.

" И в този момент бюджетът за следващата година е юридически по този начин, като че ли рецесията към този момент е зад тила ни и ние се оправяме с последствията. Дават се пари за няколко месеца за да се стигне до избори. Не са предвидени никакви буфери, които да поемат удара, ако се наложи част от икономиката отново да бъде затворена поради вируса ".

" Кои са сферите, от които може да се завоюват най-вече гласове? Пенсионерите ", уточни Дянков. Според него обаче увеличените пари за пенсии се дават изключително неефективно и ще доведат до още по-голямо неравноправие.

Дянков разкритикува плана на бюджета за това, че раздува разходите в социалната сфера с претекста, че по този начин се оказва помощ в коронакризата, но не прави нищо за най-силно засегнатите стопански браншове и запазването на работните места.

" В други европейски страни, които към този момент са показали плановете на бюджетите си за 2021 година, пера за обособените браншове са доста съществено застъпени. Има специфични глави, в които ясно се показва по какъв начин се презрапределят парите към туризъм, търговия на дребно, превоз, избрани производства за експорт, които са най-пострадали още при първата вълна на пандемията ", уточни Дянков, 

Затова финансистът призова депутатите, които би трябвало да гласоподават главния финансов закон на страната, да помислят за буфери и политики, които да оказват помощ на стопанската система да се развива в изискванията на коронакризата .

Според него плануваното нарастване на разноските за защита следващата година би трябвало да се отсрочи, тъй като " не ни оказват помощ във време на рецесия ". Обратно, би трябвало да се даде отговор по какъв начин ще се помогне на обособени браншове. " В Румъния и редица други европейски страни, да вземем за пример, влагат в възстановяване на влаковия превоз, тъй като той е по-безопасен в пандемията за пътешестване в сравнение с автобусния ", уточни Дянков. Други страни насочват повече вложения в зелена стопанска система.

Дянков счита, че огромните капиталови разноски в инфраструктура, които се кани да прави държавата, тъй като са ефектни с рязане на ленти, трябва да бъдат ориентирани към по-малки, локални планове.

Данъчната система не би трябвало да се сменя в сложни времена, е безапелационен финансистът. Според него свалянето на Данък добавена стойност за избрани браншове и артикули не е дало никакъв логичен резултат.  " След като излезем от рецесията, тогава може да мислим по какъв начин да подобрим данъчната система, тъй че стопанската система да се развива по-подобре, само че не и с бюджета за следващата година ", сподели Дянков.

Все отново някогашният финансов министър се надява, че идващото държавно управление няма да завари скрити в чекмеджетата разноски, които да надуят още повече планувания съвсем 5 милиарда лева недостиг. " От 2009 година мина много време и има доста по-ясни финансови правила ", смята Дянков, чийто бюджет тогава поради рецесията бе избран като " постна пица ". " Не ме тормози големия дефицит. По-важно е защо се харчи. Надявам се въпреки всичко в Бюджет 2021 той да отиде за повече политики за подкрепяне на стопанската система, тъй че тя да се развива ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР